Hushållsavfall

Med hushållsavfall menas allt avfall som skapas av boendet i hushållen. Hit räknas hushållssopor, grovavfall, farligt avfall, elavfall och slam från enskilda avloppsanläggningar.
Vår kommun, Upplands Bro, kräver att vi sorterar vårt matavfall. För att underlätta detta har föreningen gått från öppna sopkärl till slutna behållare med Moloksystem belägna vid sidan av centrumbyggnaden.

Avfallshantering!

För insamling av hushållsavfall finns två st behållare på 5 kubikmeter och en på 0,75 kubikmeter för insamling av biologiskt matavfall. Behållarna är nersänkta i marken och inkastluckorna är olåsta. Det är av vikt att alla ser efter ordningen vid behållarna så att det blir så trivsamt som möjligt för alla i bostadsområdet.

Varje lägenhet har försetts med påshållare för biologiskt matavfall samt skrapa för slaskho. För insamling av det biologiska matavfallet ska särskilda papperspåsar användas. Dessa tillhandahålls av RagnSells AB och förvaras i städskrubbarna eller barnvagnsförråden. OBS!När du tar sista packen med påsar ur förrådet sänd ett mail till styrelsen.

Det är viktigt att varje hushåll deponerar riktigt och separerar sitt matavfall från hushållsavfallet.

Detta är matavfall!

 Matrester, råa och tillagade
 Frukt och grönsaksrester
 Mjöl, ris och pasta
 Mindre ben från kött, fisk och fågel
 Fiskrens, räk- och kräftskal
 Bröd, kakor, kex, bullar, chips och godis
 Ägg och äggskal
 Kaffe och te, filter och sump
 Choklad och annat godis
 Hushållspapper, (torka lämpligen av oljor m.m. i stekjärn o grytor innan diskning så
minskar vi fettansamling och igensättningar i avloppsledningar).
 Jäst
 Växtdelar och blommor
 Kärnor och nötskal t.ex. avokado, oliver m.m.
 Papperspåsar för matavfall
Matavfallet läggs i speciella papperspåsar som placeras i en behållare i köket, använd lock.
Påsarna slängs sedan i 0,75 m3
Molok Biosystem behållaren.

Det här kan inte slängas som matavfall!

 Tobak fimpar, snus och tuggummi
 Krukväxter (växtstammar), jord och sand
 Plastpåsar och plastfilm
 Glas, metall, trä
 Disktrasor och textil
 Blöjor, bindor och tamponger
 Kattsand och dammsugarpåsar
 Matavfall med förpackningar
 Hela fiskskinn t.ex. från lax
 Tepåsar av nylon
 Tuggummi
 Hundbajs
 Hår- och nagelklipp
 Plastfilm runt sallad och gurkor
 Färgat papper, servetter

Tips för din påse!

  • Avvattna innan du slänger matavfallet, använd gärna slaskskrapan.
  • Byt papperspåse ofta – varannan till var tredje dag.
  • Sommartid är det lämpligt att ta dubbla papperspåsar för att förhindra lukt och läckage, förslut påsen och vik ihop när den är halvfylld.
  • Töm din behållare minst var tredje dag för att förhindra lukt och insekter i lägenheten.
  • Lägg gärna tidningspapper eller hushållspapper i botten på kärlet.
  • Låt blött avfall rinna av i vasken.
  • Vägledande information finns också på påsarna!

Grovsopor och källsortering

Föreningen hänvisar till kommunens återvinningsanläggningar i Brunna för grovsopor m.m. och till OK/Q8 samt Tibble Torg för källsortering (metaller, glas, papper, plast och kartong m.m.).

Vem gör vad?
Kommunen ansvarar för insamling och omhändertagande av hushållsavfall, information och rådgivning om den kommunala avfallshanteringen och för den avfallsplanering som sammanhänger med hushållens avfall. (I kommunens ansvar ingår även det avfall från företagen som är likvärdigt med hushållens avfall såsom matavfall och städsopor).
All avfallshantering som kommunen ansvarar för betalas med avgifter som regleras i kommunens renhållningstaxa. Det går således ingen kommunalskatt till denna verksamhet.
Kommunen ansvarar inte för insamlingen av returpapper (tidningar mm) och förpackningar, där gäller ett producentansvar som sköts av materialbolagen genom dess samarbetsorganisation Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

Insamling på entreprenad
För insamlingen av hushållsavfall anlitar kommunen en privat entreprenör. Tjänsten handlas upp med jämna mellanrum. Ragn-Sells AB har förtroendet att sköta insamlingen. Ragn-Sells fakturerar också oss för sophämtningen och andra tjänster som är avgiftsbelagda. Detta sker på kommunens uppdrag. Har du frågor som rör insamling/sophämtning ska du vända dig till Ragn-Sells kundtjänst, tel 795 4740.

Sortering och behandling av avfallet
Kommunen eftersträvar att omhänderta hushållens avfall på bästa tänkbara sätt med hänsyn till miljö och ekonomi. För att det ska vara möjligt måste avfallslämnarna medverka genom att sortera avfallet och lämna det på det sätt som kommunen anvisar.

Sedan slutet av år 2004 skickas alla hushållssopor i Upplands-Bro kommun till förbränning med energiutvinning. Det är därför viktigt att soporna enbart innehåller material som lämpar sig för förbränning.

Övrigt avfall från hushållen omhändertas och behandlas på olika sätt, beroende på vilken avfallstyp och vilket materialslag det handlar om. Grundprincipen är att återanvändning och materialåtervinning ska prioriteras. Farligt avfall kräver särskilda metoder för att skydda miljön och minimera hälsoriskerna.

För ytterligare information om sopor. Gå till http://www.upplands-bro.se/bo--bygga/avfall-och-atervinning.html