Att bo i Brf Kungstibble

Som innehavare av en bostadsrätt i en bostadsrättsförening är du medlem i en ekonomisk förening. Föreningen har till uppgift att upplåta bostäder åt sina medlemmar på obegränsad tid

Trygghet i boendet
Att bo i bostadsrätt innebär att du tillsammans med övriga medlemmar i bostadsrättsföreningen äger och förvaltar bostäderna och andra gemensamma anläggningar som ingår i föreningens område. Genom den styrelse ni väljer vid den årliga föreningsstämman, bestämmer du och dina grannar över era bostäder.

Som ägare av en bostadsrätt har du ständig besittningsrätt till din bostad och kan inte bli uppsagd förutsatt att du sköter dina skyldigheter gentemot föreningen.

Du har rätt att göra vissa mindre förändringar i bostaden. Däremot får du inte utan styrelsens godkännande göra några väsentliga ändringar, som att flytta dörrar och väggar. Du har även rätt att sälja din bostad till vem du vill. Bostadsrättsföreningens styrelse ska dock godkänna köparen som medlem i föreningen.

Styrelse och firmatecknare
En bostadsrättsförening är en juridisk person, vilket innebär att den själv kan teckna avtal med exempelvis leverantörer. De som undertecknar avtal är föreningens styrelse, eller av styrelsen utsedda firmatecknare. Vilka som sitter i föreningens styrelse framgår av årsredovisningen eller i Bolagsverkets föreningsregister (registreringsbeviset). På registreringsbeviset framgår även vem/vilka som är firmatecknare.

Stadgar och ekonomisk plan
Hos Bolagsverket finns också föreningens stadgar och ekonomiska plan registrerade. Stadgarna styr tillsammans med lagar och förordningar föreningens verksamhet. I den ekonomiska planen finns uppgifter om föreningens bostäder; vad som ingår i årsavgiften, andelstal, insatser, upplåtelseavgifter med mera.

Varje förening är skyldig att ha en medlemsförteckning och en lägenhetsförteckning. I dessa finns föreningens medlemmar angivna, vilka bostäder som finns och vilka som är bostadsrättsinnehavare, samt om bostäderna är pantsatta eller uthyrda i andra hand.

Några vanliga frågor:

Vem svarar för reparationer och underhåll?
Enligt stadgarna är du som medlem ansvarig för inre reparationer och underhåll av din egen bostad. Detta gäller även marken, om sådan ingår i upplåtelsen. Föreningen svarar för det “yttre” underhållet av exempelvis fasader, yttertak och trapphus. En viss del av årsavgiften avsätts för framtida underhåll av gemensamma delar.

Företrädare för föreningen ska ges tillträde till lägenheten när det behövs för tillsyn eller för att utföra arbete som föreningen svarar för.

LÄS MERA i Stadgarnas pargaraf 34!

Vilken försäkring behöver jag?
Föreningens fastighetsförsäkring täcker skador på byggnad förorsakade av utströmmande ledningsvatten och brand. Fastighetsförsäkringen täcker däremot inte skador på din egen egendom. Du bör alltså teckna en egen hemförsäkring.

Årsavgiften ska täcka din del av föreningens gemensamma kostnader, till exempel räntor, amorteringar, förvaltning och fastighetsförsäkring. I den ekonomiska planen finns angivet vilka kostnader som ingår i årsavgiften. Årsavgiftens storlek bestäms av styrelsen och fördelning sker efter bostädernas insatser/andelstal. Årsavgiften ska betalas månadsvis i förskott från och med tillträdesdagen.

Eftersom föreningens medlemmar själva förvaltar bostäderna och de gemensamma anläggningarna har du i hög grad möjlighet att påverka driftskostnaderna. Du bor till självkostnadspris!

När kan jag överlåta min bostadsrätt?
Du kan när som helst sälja din bostad och till vilket pris du vill. Försäljningen ska vara skriftlig. För giltigt köp krävs att köparen godkänns av styrelsen samt att överlåtelsehandlingen anger köparens och säljarens namn, personnummer, adress, överlåtelsesumma och vilket objekt som avses. Handlingen ska undertecknas av köpare och säljare samt godkännas av make/maka eller sambo. Eventuell pantsättning måste lösas eller överlåtas innan en överlåtelse kan ske. En kopia av avtalet ska lämnas till styrelsen tillsammans med ut- och inträdesansökningar beträffande medlemskap.

Hur kan jag påverka mitt boende?
Normalt sett ska föreningen hålla föreningsstämma före juni månads utgång varje år (räkenskapsår finns angivet i stadgarna och på registreringsbeviset). Vid detta tillfälle samlas föreningens medlemmar för att gemensamt gå igenom årets verksamhet. Styrelsen ska presentera årsredovisning och verksamhetsberättelse. Föreningsstämman ska godkänna styrelsens förvaltning – “ge styrelsen ansvarsfrihet”.

Varje medlem kan komma med förslag till verksamheter/åtgärder. Förslagen kan skickas till styrelsen fortlöpande under året. De förslag som styrelsen inte kan fatta beslut om, hänskjuts till föreningsstämman och bör då ha kommit in i god tid innan denna äger rum. Meddelande om datum för stämman kommer att skickas ut till medlemmarna. Vid stämman väljer föreningen styrelse och revisorer för det kommande året (se stadgar).

En extra föreningsstämma kan också förekomma. Detta kan ske om föreningens stadgar ska ändras eller om styrelsen vill ha ett snabbt avgörande i någon speciell fråga. Även en grupp medlemmar (minst 10 procent av alla röstberättigade medlemmar) samt revisorerna kan begära att extra stämma hålls. Vid extra föreningsstämma fattas endast beslut i de ärenden som ligger bakom att stämman utlysts

Protokoll
Protokoll från föreningsstämmor ska enligt stadgarna vara tillgängliga för medlemmar senast tre veckor efter stämman. Det är endast stämmoprotokoll som samtliga medlemmar har rätt att ta del av. Protokoll från styrelsesammanträden är inte offentliga eftersom de kan innehålla konfidentiella uppgifter om enskilda medlemmar, men revisorerna kan läsa protokoll för din räkning.

Egna installationer
Både av säkerhetsskäl och för att försäkring ska gälla är det viktigt att anslutning till ventilation, vatten och avlopp görs på ett riktigt sätt. Installationer måste alltid utföras av behörig installatör. Avstängningsventilen kan vara placerad synlig på vattenledningen eller i ett schakt bakom en inspektionslucka.

Tips för att undvika fuktskador
Tänk också på att trä är känsligt för växlingar mellan torr och fuktig luft. I ett rum med hög luftfuktighet suger trämöbler åt sig fukt och skador kan uppstå om man inte är försiktig vid placeringen av möblerna. Ställ trämöblerna glest och en bit från ytterväggarna, så att luften kan cirkulera fritt runt dem. På så sätt undviks skador på både möbler och vägg.

Trägolven lever med årstiderna
Även ett trägolv påverkas av luftfuktigheten. Under vintern kan golvet både krympa och kupa sig på grund av att det råder en låg relativ luftfuktighet inomhus. Under sommaren ökar den relativa luftfuktigheten och träet utvidgar sig igen. Med rätt underhåll har trägolv en mycket lång livslängd.

Skötselanvisningarna viktiga för hållbarheten
Till alla material och produkter följer skötsel eller bruksanvisningar. I dessa finns information som hjälper dig att hålla bostaden i samma fina skick som när du flyttade in.

Vid vattenskada
Om bostaden råkar ut för en vattenskada ska du omgående stänga av vattnet. Avstängningsventiler finns på respektive vattenledning eller gemensamt bakom en lucka i badrumstaket. Ta reda på var ventilerna är placerade så att du snabbt kan stänga av vattnet vid läckage. Om något dolt rör skulle börja läcka, rinner läckagevattnet ut genom ett rör i badrumsväggen strax ovanför golvet.

Barnsäkerhetsspärrar
Barnsäkerhetsspärrar i kök är obligatoriska i nybyggda bostäder och krävs för godkännande vid slutbesiktningen. Har du inte behov av dessa, kan du enkelt montera bort och spara dem för eventuellt framtida behov.

Hemförsäkring
Om du inte redan har tecknat en hemförsäkring, ska du göra det. Försäkringen ger dig ersättning för bland annat stöld, skadegörelse, brand och översvämning.

I en hemförsäkring ingår en ansvarsdel som träder in om du blir vållande till en skada. Om till exempel en vattenskada uppstår i bostaden eller hos grannen beroende på att din tvätt- eller diskmaskin inte installerats av fackman, kan du bli skadeståndsskyldig, Då är det viktigt att ha en hemförsäkring som täcker dessa kostnader.

Eftersom bostadsrättsinnehavaren enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar har ett vidare ansvar för sin bostad än en hyresgäst för sin hyreslägenhet är vissa skadehändelser som en bostadsrättsinnehavare ansvarar för inte ersättningsbara genom normal hemförsäkring och inte heller genom bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring.

För att erbjuda bostadsrättsinnehavare ett försäkringsskydd vid sådana skadehändelser har försäkringsbolagen tagit fram en tilläggsförsäkring till hemförsäkringen – ett så kallat bostadsrättstillägg.

OBS! Från och med den 1 feb, 2016, har föreningen tecknat ett kollektivt bostadsrättstillägg för alla lägenheter. Detta innebär att något enskilt sådant tillägg inte längre behövs. Premien för den kollektiva försäkringen ingår, från detta datum, i årsavgifterna. Läs mera här!

Tilläggsförsäkringen är en allriskförsäkring som ersätter plötslig och oförutsedd skada på:

  • Den egendom bostadsrättsinnehavaren är underhållsskyldig för enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar, exempelvis inredning i kök och badrum, fönster och golv.
  • Fast inredning som ägs av bostadsrättsinnehavaren.

Föreningens lägenheter är utrustade med en säkerhetsdörr, anmäl detta till ditt försäkringsbolag så kan det innebära lägre premie på din hemförsäkring. För normala hemförsäkringar finns inga krav på godkända låsenheter. Först när höga lösöresvärden föreligger finns sådana krav.

Gemensamma utrymmen
I ett bostadsrättsområde finns det gott om gemensamma utrymmen. I allt från trappor och entréer, till källare, cykelrum och särskilda gemensamhetslokaler delas utrymmet med andra. Det innebär naturligtvis att hänsyn måste tas så att alla verkligen kan använda dem. Vi hoppas att de lokaler som finns ska vara en stor tillgång för dig i ditt boende.

Cykel- och barnvagnsrum
Barnvagnsrum finns tillgängligt inom respektive byggnad, Enbärsvägen 1-7. Cykelrum för Enbärsvägen 7 och Enbärsvägen 5 finns placerat inom entréplanet i respektive byggnad. För Enbärsvägen 1-3 hittar ni cykelrum i byggnad belägen mellan huskropparna. 

Rullstolsförvaring finns i anslutning till respektive byggnad.

Med entréer och gångvägar som är fria från pulkor, skidor och andra skrymmande föremål, underlättas framkomligheten för städpersonal, samt för ambulanspersonal och brandmän vid en eventuell olycka.

Förråd och källare
Det finns totalt 38 lägenhetsförråd belägna på Enbärsvägen 5 och 7, på entréplanet. Förråden är märkta med lägenhetsnummer. Förrådsrum ska vara låsta även om de ej används. Ur brand- och stöldsynpunkt ska dörrarna till källare hållas låsta. Det är också mycket viktigt att så kallade branddörrar är stängda. Det finns dessutom 13 förråd i byggnaden Enbärsvägen 4 för boende på Enbärsvägen 1 och 3, till dessa förråd är det kö eftersom det från början inte fanns förråd till dessa hus.

Tvättstugor
I ert bostadsområde finns inga gemensamma tvättstugor då samtliga lägenheter har utrustats med tvättmaskin och torktumlare.

Nycklar och post
Till bostaden ingår minst tre bostadsnycklar och postboxnyckel samt 3 st. "taggar" till port. Instruktion för  beställning av extra bostadsnyckel finner du under “Bra att veta”.

 
 

Bostadsnyckel används till:

Enbärsvägen 1

Enbärsvägen 3

Enbärsvägen 5

Enbärsvägen 7

Entré

Branddörr

Entré

Branddörr

Entré

Branddörr

Entré

Branddörr

Barnvagnsförråd

Barnvagnsförråd

Barnvagnsförråd

Barnvagnsförråd

Cykelförråd

Cykelförråd

Cykelrum

Cykelrum

    
    

Tidningshållare

Morgontidningen levereras till en tidningshållare utanför din dörr. Är du bortrest bör du avbeställa tidningen eller be din granne ta hand om den.

Porttelefon
Entréerna är försedda med porttelefon.

Portlås
Av säkerhetsskäl är trapphusentréernas kodlås är avaktiverade. Du använder din lägenhetsnyckel eller "tag" för att öppna porten.

Posthantering
Posten levereras till din postbox i husets entré.

El, värme och vatten
Bostaden är utrustad med moderna värme- och vattensystem. Dessa är i sig energisnåla och miljöanpassade, men du själv kan också påverka både energiförbrukning och kostnader genom de val du gör.

Hushållsel
Bostadens el-central är utrustad med automatsäkringar. El-centralen finns normalt i ett lägenhetsförråd nära ytterdörren. Om en säkring löser ut, ska du ta reda på orsaken innan säkringen slås på igen.

I el-centralen sitter en jordfelsbrytare som har till uppgift att bryta strömmen om det uppstår ett jordfel i någon elektrisk apparat, som därmed riskerar att bli strömförande.

Alla eluttag är jordade för att öka säkerheten. Använd därför alltid godkända jordade elkontakter. Dubbelisolerade apparater, exempelvis elvisp och hårtork, kan även anslutas till jordade uttag. Dessa apparater är märkta med en dubbelkvadrat, ett så kallat Fi-märke.

Elmätarna och huvudsäkringarna är placerade i ett rum på entréplanet. För tillträde, kontakta styrelsen.

Uppvärmning
Rumstemperaturen regleras med termostatventiler som är placerade på radiatorerna. Dessa är förinställda för att ge en rumstemperatur på cirka 21ºC och är maxbegränsade till 24ºC. Det är viktigt att termostaten inte täcks över. Känselkroppen som ska känna av Rumstemperaturen kan då inte läsa av rätt temperatur. Om det finns avstängningsventiler på rör fram till radiatorer i lägenheten får dessa under inga omständigheter stängas. Då finns risk för att systemet fryser sönder när det är mycket kallt ute. Det är föreningens ansvar att element (ofta kallade radiatorer) fungerar som de ska. Men avluftning av element är bostadsrättsinnehavarens ansvar att sköta.

Badrummen är utrustade med golvvärme som regleras med en termostat placerad på vägg. För bruksanvisning se flik ”Badrum”.

Vatten
Om Du skulle råka ut för en vattenskada ska du omgående stänga av vattnet. Avstängningsventiler är placerade bakom en lucka i badrumstaket. Ta reda på var ventilerna är placerade så att du snabbt kan stänga av vattnet om olyckan är framme. OBS! Om vatten börjar tränga fram ur läckageindikeringsröret i badrummet – kontakta fastighetsskötaren omedelbart. Skötsel av vattenkranar’, se bifogade skötselinstruktioner.

Ventilation
Ventilationssystemet i bostaden fungerar i princip så att en frånluftsfläkt suger ut luften från badrum, wc, kök och förråd och ersättningsluft tas in i bostaden via tilluftsdon under fönster (bakom radiatorerna).

Mindre luftomsättning vid vinterkyla
Ventilationssystemet är utrustat med utetemperaturreglering. Det innebär att luftomsättningen minskar något om det är kallt ute, vilket också minskar risken för kalldrag vid tilluftsdonen under fönstren. Eftersom luftflödet även reduceras i spiskåpan kan en något minskad utsugningsförmåga eventuellt märkas vid matlagning då det är mycket kallt ute.

Renande filter
Tilluftsdonen, som är placerade bakom radiatorerna, är utrustade med ett löstagbart filter. Se bruksanvisning. Filtret fångar upp medelstora och grövre partiklar som exempelvis pollen. Det bör bytas vartannat år och rengöras med jämna intervaller genom dammsugning. Ändra inte inställningen av frånluftsventilema, då det kan rubba hela ventilationssystemets funktion. Ett ventilationssystem i obalans kan ge ökade uppvärmningskostnader och i värsta fall fukt- och mögelskador i våtutrymmen.

Matlagning
Fettfiltret måste rengöras med jämna mellanrum för att luftflödet inte ska försämras.

Kondens på energifönster
Fönster med god isoleringsförmåga kan efter klara nätter få kondens på utsidan. Orsaken är att glasets utsida ibland blir kallare än uteluften, på samma sätt som framrutan på en bil kan få rimfrost. Kondensen brukar begränsas till fönstrets nederkant och bara uppträda under tidiga morgontimmar, framförallt under senhösten. Sådan kondens är ofarlig och ger inte upphov till skador på fönstret, utan visar snarare att det fungerar. Kondensen brukar försvinna så snart uteluften blir varmare.

Parkering
Föreningen disponerar över totalt 103 p-platser. Fördelningen av dessa 103 p-platser är:
Besökande, 19 platser.
För uthyrning, 38 platser.
För uthyrning med el, 46 platser.
P-plats för rörelseförhindrad med tillstånd, 2 platser

Kontakta styrelsen via "Kontakt" för mer information om kostnad, eventuell kö lista med mera.